Hoe overleef je continu thuiswerken

Zintuigen verkwikken

In deze tijd van Corona-maatregelen is hoe je je werk gedaan krijgt niet meer vanzelfsprekend. (Zoals zoveel dingen nu niet meer vanzelfsprekend zijn)

De een heeft kinderen om zich heen, die aandacht vragen, begeleiding nodig hebben of zelfs les moeten krijgen van jou. De ander had na 1 week al nek- en hoofdpijnklachten, last van stijve schouders en branderige ogen.

Het werken achter een beeldscherm, vergaderen met koptelefoon en/of scherm en niet ongestoord kunnen werken is super intensief. We vragen veel van onze hersenen, maar ook van ons lijf.

gezondheid in gevaar

Er verschijnen voldoende artikelen in de media over wat de effecten van deze periode en de manier waarop we gedwongen zijn thuis te werken op ons welbevinden zijn.

Genoemd worden angst, stress en spanning, concentratieproblemen, gevoelens van ontevredenheid, geen zin meer om dingen te doen en somberheid.

In een onderzoek van gezondheidspsycholoog Gijs Coppens geeft ca 40% van de mensen aan te willen weten wat ze kunnen doen om psychisch in conditie te blijven.

Wat ik merk aan de mensen om mij heen is dat ze slechter slapen, zich minder goed kunnen concentreren en eind van de dag erg moe zijn. Zelf slaap ik ook slechter en mijn concentratie is niet optimaal.

zorg voor jezelf

Ik heb 5 tips voor je, die ik je tijdens een wandeling zou geven. Ze kunnen een klein verschil maken. Tips die je helpen om fris je werkdag te beginnen. En als je een vermoeidheidsdip hebt, jou weer kunnen verkwikken.

1. ga lopend naar je werk

Begin je dag met een ommetje of wandel in pittig tempo.

De voordelen zijn dat je een bewuste overgang maakt tussen thuis zijn en aan het werk gaan, je beweging krijgt, je even alleen bent, je niet gestoord wordt (laat je telefoon dan ook thuis of zet ‘m op stil), je frisse lucht krijgt, je vitamine D opdoet als de zon schijnt en je al wandelend vaak de beste ingevingen en ideeën krijgt. Lukt het je niet voordat je met werk begint? Smeer dan boterhammen voor een wandellunch of maak na het avondeten een ommetje.

2. open je borst

Wissel beeldschermwerk, telefoneren en online-vergaderen af met regelmatig een rek- en strekmoment.

Je kan daar bijvoorbeeld deze eenvoudige oefening voor gebruiken.

Ga staan, met je voeten op schouderbreedte. Strengel je vingers voor je onderbuik in elkaar, met je palmen omhoog, zodat je in je handen kan kijken. Breng je ineengevlochten vingers/handen vlak voor je lijf in een rechte lijn omhoog. Ter hoogte van je keel draai je je handpalmen naar je toe, en om hun as door naar boven. Duw je ineengestrengelde vingers/handen helemaal uit tot je armen gestrekt zijn en breng je gewicht ondertussen op je tenen. Hou even vast. Haal je vingers dan uit elkaar en laat je armen zijwaarts aan weerszijden in een halve cirkel naar beneden komen.

Strengel je vingers voor je onderbuik in elkaar en herhaal de oefening nog een paar keer.

Adem rustig in tijdens het naar boven brengen van je handen. Houd de adem even vast op het hoogste punt en blaas rustig uit wanneer je armen zijwaarts dalen.

Hierbij zijn de voordelen naast het veranderen van houding , het bewegen en ontspannen, dat je even heel bewust aandacht hebt voor je lichaam tussen al het denkwerk door.

Als je niet bang bent om te vallen of het op je tenen gaan staan laat zitten, kan je tijdens de beweging ook je ogen sluiten. Zodat ze even rust krijgen en je gemakkelijker met je aandacht kan zijn bij wat je ervaart in je lichaam.

3. doe een geur-expeditie

Loop als korte break even de tuin in of het balkon op, of doe je raam open.

Snuif de geuren op die je kan ruiken. Welke vind je extra lekker? Welke is indringend?

Heb je geen tuin of balkon of komen er geen lekkere geuren naar binnen? Loop dan naar de keuken en zoek in je keukenkastjes eens naar een paar geuren die je aanspreken. Wat dacht je van koffiebonen, een muntplantje, een kruidenpotje met een lekkere kerriepoeder, kruidenmelange of kaneelstokjes.

Behalve dat je even van je plek af bent en je zinnen verzet, heeft de geur-expeditie als voordeel dat je een zintuig aan zet, namelijk het ruiken, wat je tijdens je thuiswerken helemaal niet gebruikt. Daarmee stimuleer je andere hersengebieden. Het kan je verkwikken en positieve herinneringen prikkelen.

4. drink je helder

Vul een kan met water. Voeg er eventueel een paar blaadjes melisse, munt of verveine aan toe, een kneep citroensap of wat fruit. Drink tussen de koffie en thee door regelmatig een glas water.

Tip voor een lange vergadering of online-sessie: schenk jezelf voordat het begint een glas water en een beker koffie/thee in.

(En zet eventueel naast de waterkan ook een thermos en wat walnoten, gedroogd fruit of olijven klaar).

De voordelen van voldoende water drinken zijn bekend. (We bestaan voor 80% zelf uit water ;-). Maar ook hier stimuleer je je zintuigen met de smaak en geur die je aan het water toevoegt. Bovendien loop je vaker naar de wc. En met op tijd drinken en eten in de vorm van water en gezonde versnaperingen help je jezelf een dip en hoofdpijn te voorkómen.

5. baad in het geluidslandschap

Nog een korte break, die je zelfs in een minuut kan doen. Zet eventueel een timer.
Sluit je ogen en neem een paar minuten waar welke geluiden er om je heen zijn. Registreer welke geluiden je hoort. Welke dichtbij zijn, welke verder weg. Hoor je wanneer een geluid is gestopt? En wat is het zachtste geluid dat je kunt horen? Kies er één geluid uit en luister daar een tijdje naar.

Voordelen? Ook bij deze tip maak je gebruik van je zintuigen. En met het luisteren naar de geluiden, zonder dat je ergens op hoeft te reageren, ben je op een andere manier gefocust dan tijdens je werk. Je ogen krijgen even rust. Je adem kan dieper worden. En je bent voor een moment niet bezig met je werk, to-do lijst of deadline.

uitproberen

Over deze tips voerde ik met een paar mannen een gesprekje. Wat ze deelden:

“Heerlijk om voordat ik aan mijn werk begin frisse lucht op te snuiven, naar de vogels te luisteren en mijn armen lekker te laten hangen en mee te bewegen met het lopen, in plaats van mijn handen in mijn zakken te doen.”

“Doordeweeks sta ik op twee werkdagen een half uur eerder op dan mijn vrouw en de kinderen en ga ik even hardlopen, voordat ik aan de slag ga.”

“Ik begin te gapen bij de rekoefening, wat mijn gezicht ook nog eens extra ontspant.”

“Als ik de espressobonen bijvul, ruik ik altijd al even aan de bonen in de zak, die geur vind ik een echte oppepper.”

Leuk als je laat weten wat jóu goed doet in deze periode van langdurig thuiswerken.

Zou ik leuk vinden!

Copyright foto wandelcoaching: Gaby Hutjes

Last but not least:

Neem niet teveel nieuws en andere informatie tot je. Als je toch wil lezen over het thuiswerken en de psyche; doe het positief.

Natuur
Richting
Stilte