Genieten van stilte – met 3 tips

Aandachtig luisteren

Om stilte in jezelf te ervaren hoeft het echt niet stil te zijn. Met aandacht luisteren naar wat er in je omgeving te horen is, kan heel verrassend zijn. Je kan als het ware in- en uitzoomen op wat je hoort.

Heb je wel eens geluisterd naar alle geluiden die op dit moment klinken alsof het een compositie is waarin elk geluid zijn eigen rol speelt? Let dan ook eens op het ritme van de geluiden, de beweging, of ze wegsterven of op één plaats blijven, of ze herhaald worden of eenmalig zijn.

Focus je eens op één van de geluiden die er nu zijn en die jou intrigeert. Lukt dat? Hoor je de andere geluiden ook nog? En voelt het misschien alsof je zit te wachten op dat ene geluid wat jij nu volgt, terwijl het niet nog een keer klinkt? Valt het je op dat ook al is er geluid het af en toe ook even echt stil is?

“stilte is de ruimte tussen de geluiden”

sterrenhemel

Wanneer je ’s ochtends vroeg na een heldere nacht, wanneer de wereld nog niet volop tot leven is gekomen een tijdje naar de sterren kijkt, kan je ook daar stilte ervaren. Alsof de weidsheid van de sterrenhemel en de koele lucht stilte versterken.

Stilte kan dus ook met andere zintuigen dan alleen je oren ervaren worden. Het kan een gevoel teweeg brengen. Opluchting dat een geluid gestopt is. Een gevoel van nietigheid ten opzichte van het grootse. Of juist van verbondenheid van jou met alles om je heen. En van verwondering, dat er even niets anders is dan dit.

stilte in jezelf

Als je stilte om je heen ervaart is dat vaak een mooie ingang om te ontdekken of er ook stilte in jezelf aanwezig is. Je hoeft er weinig voor te doen. Je hebt je al open gesteld voor de geluiden om je heen. Met het luisteren zijn de gesprekken of gedachten in je hoofd al afgenomen.

En ook voor je binnenwereld geldt dat niet alle innerlijke dialoog of gedachtestroom verstomd hoeft te zijn om stilte in jezelf te ervaren. De stilte in jou is de ruimte tussen je gedachten en sensaties, wanneer je BENT in plaats van denkt of doet.

Je kan wel actief de omstandigheden om stiller te worden vergroten.

3 tips voor het genieten van stilte

  1. samen stilte beleven
  2. inspiratie opdoen
  3. lopen in aandacht

1. samen stilte beleven

In een groep stilte ervaren heeft iets magisch; je bent met anderen en toch verbreekt niemand die kwaliteit die er ontstaan is van rust en verstilling.

Het kan een diepgaand effect op je hebben om samen met anderen in stilte te zijn.
Mogelijkheden om dit te ervaren zijn bijvoorbeeld een mindfulness of meditatiegroep zoeken (ook online), deelnemen aan een retraite of stilteweekend, meegaan met een stiltewandeling, een schrijfworkshop volgen en kijken wat er op de jaarlijkse Dag van de Stilte allemaal georganiseerd wordt.

2. inspiratie opdoen

Een mooie podcast om te beluisteren is Lekker Stil.
Is dat niet tegenstrijdig een podcast over stilte? Integendeel. Anne Stael praat met uiteenlopende mensen over stilte. Heel fascinerend vind ik zelf. Bovendien heeft ze op elke plek waar ze was een uur stilte opgenomen. Je ontdekt dat elke stilte anders klinkt.

3. lopen in aandacht

Stil zijn en stil zitten is niet voor iedereen haalbaar. Hoe je kan verstillen met heel je lijf is door te lopen.
Lopen in aandacht betekent het vertragen van je pas. Je normale looptempo loslaten. Je voeten met aandacht neerzetten. Voelen hoe je voetzolen contact maken met de ondergrond onder je voeten. Een poosje alleen maar daar naartoe gaan met je aandacht. Na de aandacht bij je voetzolen kan je je aandacht verleggen naar je adem. Vervolgens naar de geluiden om je heen. Dan naar de gedachten die er zijn. En tot slot naar je gemoed; hoe voel je je.

Ontdek wat bij je past en enjoy!

Wil je meer stilte in je leven en kom je er niet uit hoe?

Gecoacht worden in de natuur brengt je dichter bij jezelf, zodat je ontdekt wat jou goed doet.

Copyright foto lopen in aandacht: Gaby Hutjes

Natuur
Richting
Stilte