Belemmering of …

Kies je perspectief

Onlangs volgde ik een training waarin we een mooie oefening deden over obstakels en belemmeringen. Ik mocht in de natuur een obstakel uitkiezen. En aanwijzen waar ik heen wilde, wat mijn doel was. Toen werd het interessant.

Als obstakel koos ik een stapel kreupelhout overgroeid met woekerende braam.
Het bleek dat de plek waar ik graag heen wilde achter mij lag.
Het obstakel bevond zich voor mijn voeten. Met andere woorden, om bij mijn doel te komen was er eigenlijk geen enkele belemmering, als ik mij omdraaide en de juiste kant op liep.

Hilarisch

Ik zag de humor in van de situatie die ik in de oefening gecreëerd had: Je wijst iets aan wat voor jou een obstakel zou kunnen zijn. Vervolgens bedenk/voel je waar je heen wil en blijkt dat obstakel in de verste verte niet voor je in de weg te liggen. En het werd nog mooier.

Ik mocht zoveel mogelijk opties bedenken om met het obstakel om te gaan. Zeker zeven opties waren zo te verzinnen. In zichzelf al een rijkdom om me te beseffen zoveel handelingsperspectieven te hebben.

De makkelijkste weg

Ook kreeg ik de gelegenheid twee opties nader te onderzoeken. Ik koos als eerste voor: mij omdraaien en naar mijn doel toelopen, zonder hindernis of belemmering. Dat voelde prima, al bleek de plek waar ik heen wilde minder aantrekkelijk dan ik vooraf dacht, namelijk een glibberige, vochtige bodem waar ik niet heel stabiel kon staan.

De tweede optie die ik wilde onderzoeken was de uitdagendste: met een grote tak als hefboom het hele obstakel uit de wegruimen. Het leek me te groot. Maar het lukte me, zonder schrammen.
En gaf me een ongelooflijke berg energie en vrolijkheid.

Hoe kijk ik eigenlijk

Wat ik tegenkwam in de oefening was voor mij zeer verrassend en riep allerlei vragen bij me op.
Zie ik in het dagelijks leven belemmeringen? En zo ja, hoe ga ik daar mee om?
Als ik belemmeringen zie, liggen ze dan eigenlijk wel op het traject tussen mij en mijn doel?
Of zie ik ze op voorhand al ergens liggen en leg ik ze bij wijze van spreken voor mijn eigen voeten?

Vrijheid

Ben ik me bewust dat er altijd meerdere opties zijn om met wat ik als obstakel zie in het dagelijks leven te ‘dealen‘?
Heb ik eigenlijk helder waar mijn doelen liggen bij wat ik dagelijks doe?
(En wil ik dat wel: doelgericht leven? Of misschien meer waardengericht?)

Ik vond de oefening een geweldige ervaring. In omdenken. Mezelf bevragen. En ontdekken hoeveel ‘power‘ het kan geven om een obstakel fysiek uit de weg te ruimen.

Waar zie jij obstakels in je leven? En hoe lukt het je er mee om te gaan? Liggen ze ook werkelijk op jouw pad? Of kan je er ‘een weg voor vinden’?

Fijn als je er iets over wil delen.

Copyright foto laag perspectief: Gaby Hutjes

Samen

Wil je deze oefening ook ervaren of naar je letterlijke belemmeringen kijken?
Ik kijk graag met je mee. Neem gerust contact met me op!

Ken je iemand in je omgeving die tussen de bomen soms het bos niet meer ziet, wil je hem/haar dan tippen voor een gratis korte sessie?

Natuur
Richting
Stilte