Over regen een gesprek beginnen

Over regen een gesprek beginnen. 3 tips voor wandelaars

Is het je wel eens opgevallen hoe mensen kijken als ze in de regen lopen? Of fietsen?
Ze kijken alsof hen net een hondendrol werd voorgehouden.

Tuurlijk, met natte plakkerige kleren op je werk komen is niet fijn. En fietsen met een gordijn aan regendruppels op je bril ook niet. Maar zó vies kijken?
Regen is soms een welkome afwisseling. In ieder geval voor de planten. En vaak ruikt het ook erg lekker in of net na een bui.

“Regen. Tussen de druppels is het droog” – Loesje

Adem maar eens diep in, de volgende keer dat je overvallen wordt door regen. Door je neus…

En ‘proef’ eens wat de regen met je doet.

Voor mij voelt het alsof de lucht schoner is tijdens en na een bui. En alsof er meer zuurstof in zit. (Wat trouwens niet zo blijkt te zijn, dat lees je hier en hier).

Niet alleen maar redenen dus om met een gezicht als een oorwurm door de regen te gaan.

Niet de bestemming maar het onderweg zijn

En als je toch ergens staat te schuilen, zie het dan als een moment van onthaasten. Even stilvallen, midden in wat je aan het doen was, waarheen je op weg was.

Wat merk je op? Hoe klinkt de regen?

Of wie weet heb je een leuke ontmoeting met iemand die ook beschutting zoekt.

Kan je met een glimlach de oorwurm van de ander ontdooien en grinniken om hoe nat jullie zijn.

Vandaag is het droog. Er schijnt een winters zonnetje. En er zou een nieuwe droogtemonitor gepubliceerd worden.

Maar ik haal herinneringen op aan momenten waarop ik stond te schuilen, de plekken, wat ik hoorde of zag en met wie ik was.

Zo was er die zomerdag dat ik met onbekenden onder een enorme beuk stond tijdens een hoosbui in Sonsbeek. De regen liep al langs de stam, het bladerdek hield niks meer tegen. Aan onze voeten een plas, koud water wat onze sandalen en gympen in sijpelde. Ik stond daar met een zeer luchtig geklede vrouw en haar zoontje. De jurk van de vrouw werd transparant. Maar erger vond zij dat de chihuahua van haar nicht niet zo in haar sas was met de regen en onrustig kronkelde in haar armen. Het jongetje had alleen maar oog voor zijn steeds natter wordende tablet. Ze waren met hun logéetje Lola naar Sonsbeek getogen, om Pokémons te vangen.

jouw regengeheugen

Nu ik er bij stil sta, denk ik dat situaties met regen me beter bijblijven dan de keren dat het droog is.

Hoe is dat bij jou?
Welke regenbuien zijn er in jouw hersenen opgeslagen?

Wanneer stond je voor het laatst te schuilen en waar was je toen?

Wel eens mensen ontmoet tijdens een flinke bui? En werkte de regen verbroederend of juist niet?
Welke regenverhalen kan jij vertellen?

Tips in de regen:

  • Zet eens een big smile op je gezicht als je in de regen loopt en kijk hoe anderen daar op reageren. Wie weet beginnen ze ook te grijnzen of breng je ze in verwarring en vragen ze zich af of ze iets gemist hebben…
  • Sta voor een moment eens stil in de regen. Nat word je toch al. En kijk eens hoe de dieren reageren op de regen. Vliegen ze gewoon verder? Gaan ze door met zingen? Schuilen ze? Rolt het lieveheersbeestje bijna van de grasspriet waarover hij loopt door de dikke druppel op zijn lijf? Trekt de slak zijn kopje in of gaat hij juist wat sneller vooruit? Welke dieren lijken van regen te houden? Zijn ze stoïcijns?
  • Ga een volgende keer dat je in de regen loopt eens na welke herinneringen jij hebt aan momenten in de regen. Vertel (bij thuiskomst) jouw verhaal aan een ander en vraag hen naar hun belevenissen met regen.

Wil je reageren? Zou ik leuk vinden.

Copyright foto regenpijpen-conversatie: Gaby Hutjes

Natuur
Richting
Stilte